Home » Film Siteleri İçin SEO Nasıl Yapılır? İpuçları ve Püf Noktalar (2020 GÜNCEL&ÜCRETSİZ)

Film Siteleri İçin SEO Nasıl Yapılır? İpuçları ve Püf Noktalar (2020 GÜNCEL&ÜCRETSİZ)

Dijihack’te Türkçe arama kalitesinin artması için yeni bir seriye başlıyorum. Amacım insanları bilinçlendirerek genel olarak Türkiye’deki arama kalitesinin artmasına katkıda bulunmak.

Bu kapsamda da arama sonuçlarında çok yaygın olan film siteleri için SEO rehberi ile başlamak istedim. Dijihack pazarlama profesyonellerinin olduğu kadar webmaster’ların ve girişimcilerin de dostu!

Not 1: Bu yıl güncel ve tamamen ÜCRETSİZ bir SEO Eğitimi yayınladım. İncelemek için buraya tıklayın.

Not 2: Bildiklerimi ve tecrübelerimi paylaştığım bir podcast programım var -> Dijipod.
Spreaker üzerinden yaptığım yayını Spotify, iTunes, Deezer, Google Podcasts, Castbox platformları üzerinden dinleyebilirsiniz.

Giriş

Türkiye’de film sektörüne ilişkin aramaların yoğunluğu çok fazla olsa da rekabet aslında düşünüldüğü kadar fazla değil. Bu nedenle yeni açılan film siteleri eğer gerçekten kaliteli içerikler sunuyorsa 1 yıl içerisinde güzel trafik rakamlarına ulaşabiliyorlar.

Film siteleri için SEO rehberinde hangi film sitesi türleri için SEO önerilerini paylaşacağım?

  • Film izleme siteleri (Merhaba webmaster’lar!)
  • Film inceleme siteleri

Bu rehberde anlattığım ipuçlarını eğer varsa dizi siteleriniz için de uygulayabilirsiniz ancak dizi sektörü film sektöründen çok daha hızlı değiştiği ve geliştiği için zahmeti çok ama çok fazla. Biz film siteleri için SEO konusu üzerinden devam edelim.

İlk kısımda faydalı olabilecek, benim de denediğim ve başarılı olduğum taktikleri bu alanda paylaşacağım. Tabii ki okuyacağınız bazı bilgileri daha önce edinmiş olabilirsiniz ancak aramızda bu işe yeni başlayan veya merak edenler de olacak. O nedenle baştan sonra bir rehber hazırladım.

1.Site İçi Optimizasyon

-Title ve Meta Description’lar ile İşe Başlayın

Title ve Meta Description’ları SEO uyumlu bir şekilde kurgulamak belki çok basit görünüyor ancak arama sonuçlarında göründüğü gibi mükemmel başlıklara çok fazla rastlamıyorum.

Sitenizdeki her bir kategori için ayrı ve özgün, SEO uyumlu bir yapı oluşturmanız gerekiyor. Aşağıdaki yapıyı uygulaMAYIN.

Bunu sitenizin genelinde yaparak kısa sürede üst sıralara çıkabilir ve iyi trafik alabilirsiniz. Ancak geniş kapsamlı Google güncellemelerinde tepetaklak olabilirsiniz.

Bir film sitesi için kategori ağaç yapısı nasıl oluyor, gelin birlikte bakalım.

  • Ana Sayfa
  • Türler (Netflix, Aksiyon, Macera, IMDb Puanına Göre, Komedi, Romantik, Savaş, vb.)
  • Alt Kategoriler (Yıllara Göre Filmler)
  • Oyuncular
  • Yönetmenler

Burada her bir kategori ağacı için ayrı ayrı Title ve Meta Description oluşturmak gerekiyor.

Ana Sayfa İçin en çok arananlar -> Film İzle, 720p, 1080p, HD, Altyazılı, Türkçe Dublaj

Film&Tür&Oyuncu alanında en çok aranan 1000 kelime -> https://docs.google.com/spreadsheets/d/14_8zGh5Q4J-ZAPYq7fklM1uXYNFUmdoO0BECmKmcXzU/edit#gid=0

İpucu: Oyuncular ve Yönetmenler İçin “ …. Filmleri “ şeklinde kategoriler oluşturun ve bunları en az 100 kelime içerik ile destekleyin.

Örnek -> Tom Cruise Filmleri

Bu alanda vereceğim ve sizi 2-3 adım öne çıkarak en önemli önerilerden birisi şu olacak;

  • Sayfa açılış hızınızı ne yapıp edip 80’in üzerine taşıyın!

EN ÖNEMLİ İPUCU: Film Detay Sayfaları veya İncelemelerini Dinamik Data İle Güçlendirin!!!

Dinamik ve internet üzerinde kürate edilmiş, güvenilir kaynaklara dayanan datalar ile sayfalarınızı, içeriklerinizi güçlendirmeniz çok ama çok önemli. Dinamik datayı kullanıcılar da Google da çok seviyor.

Peki dinamik datadan kasıt ne?

Film siteleri için en önemli ve en iyi dinamik data kaynağı IMDb’dir. Filmlere ilişkin IMDb puanlarını ve filmlerin IMDb linklerine sayfada yer vermeniz, sayfalarınızın SEO gücünü arttıracaktır.

Bununla beraber dinamik data kaynağı olarak daha farklı neyi kullanabilirsiniz?

  • Metacritic skoru ve ilgili film, oyuncu sayfasına link verin.
  • Rotten Tomatoes skoru ve ilgili film, oyuncu sayfasına link verin.
  • Wikipedia TR veya yoksa İngilizce film, oyuncu sayfasına link verin.
  • The Movie Database sayfasına film, oyuncularla ilgili link verin.
  • YouTube fragmanını filmin resmi kanalından embed edin.

Tüm bu yukarıdakileri uygulayarak sayfalarınızın SEO gücünü inanılmaz derecede arttırabilirsiniz. Aşağıda iki örnek paylaşıyorum ancak bu örneklerde bile eksikler var 🙂

Eğer hazırda işleyen ve yayın hayatına devam eden bir film siteniz varsa ve yukarıda saydığım bilgilere ilişkin eksikler varsa hemen şimdi geçmiş film içeriklerinden başlayarak değişikliklere başlayabilirsiniz.

2.İçerik Optimizasyonu

İçerik konusunda verebileceğim temel öneriler mevcut.

Film içeriklerini sallamasyon bir şekilde anahtar kelimeleri içererek veya yan yana dayararak sakın oluşturmayın. Bir süre trafik artışı görebilirsiniz ancak daha sonra zirveden hızlı düşüşün tadını yaşayabilirsiniz.

  • Kategori sayfalarınızda en az 150 kelimelik içerikler kullanın.
  • Film açıklamalarınız detaylı spoiler vermesin, detaylı spoiler kullanıcının sayfayı hemen kapatmasına neden olabilir, bu da bounce rate arttırır. Kullanıcı sizin sayfanızdan çıkıp farklı siteyi tercih ederse Google sizin sayfanızın faydalı olmadığına kanaat getirebilir 🙂
  • Film açıklamalarında en az 150 kelimelik açıklamalar kullanmaya çalışın. Anahtar kelimeleri sallamasyon bir şekilde yan yana kullanıp spam görüntüsü yaratmayın.
  • Dinamik data ile içerikleriniz içinden link çıkışı yapın ve bunu bol bol kullanın. Sayfanızın SEO otoritesi artacak.
  • Oyuncu, yönetmenlere dair kategoriler açarak daha fazla içerik üzerinden trafik elde edebilirsiniz.
  • Sayfanızda bol bol yorum yaptırmaya teşvik edin, kullanıcı etkileşimi artarsa çok daha mükemmel sonuçlar elde edersiniz.

3.Yapılandırılmış Veri Optimizasyonu’nun Gücüne İnanın!

Bunu üst sıralarda çıkan pek çok site uygulamakta ancak know how paylaşmakta da geri planda durmaktadırlar. Uygulanan en iyi ve en etkili stratejilerden birisidir.

WordPress gibi hazır CMS sistemleri kullanıyorsanız bir kaç eklenti ile bunu rahatlıkla yapabilirsiniz.

Örnek -> https://search.google.com/structured-data/testing-tool/u/0/?hl=tr#url=https%3A%2F%2Fwww.filmmodu.org%2Famerican-made-izle

Peki hangi akıllı etiketleri uygulamalıyım?

Amerika’yı yeniden keşfetmeyin, üst sıralarda çıkanları inceleyin, onların kullandığı akıllı etiketleri kullanın. Ekstra yapabileceğiniz etiketler varsa da bunları inceleyin ve öğrenin.

Umarım faydalı bir rehber olmuştur. Gelecek içeriklerde görüşmek üzere!

Leave a Reply

Your email address will not be published.